יום שלישי, 25 בפברואר 2014

החלום (ושברו?). שלא יגמר.

תמיד אהבתי בירה אבל לפני חמש שנים בערך התחלתי בהדרגה לצלול ממש לתחום הזה. בהתחלה מהצד השותה של הכוס כשגיליתי עולם של בירות שלא ידעתי שקיימות (ואפילו לא ידעתי שאפשריות), בהמשך דרך בישול ביתי ואחרי עוד איזה שנתיים – לכיוון מקצועי יותר, ומאז אני נותן את הנשמה. היום אני יודע שלתת את הנשמה זה לא מספיק.

בפברואר 2009 היה לי העונג לקחת חלק בבישול בירה בפעם הראשונה. זה היה אצל הדוקטור, בביתו אי שם בקליפורניה. בישלנו יחד אמריקן פייל אייל והבישול הראשון הזה פתח לי את העיניים והראה לי את האור. אז ממש התחלתי לחלום.

החל מחודש מאי 2009, במהלך החודשים הראשונים של ההתנסות עם הבישול הביתי, כתבתי בלוג והייתי, ביחד עם מבשלים אחרים שנאספו סביב הבלוג, חלק מקבוצת מבשלים ביתיים שהפכה עם הזמן למועדון מבשלי בירה חובבים בשם "חובבי ציון". היום המועדון מונה קרוב ל-500 חברים מבשלי בירה פעילים והוא חם ותוסס מאי פעם. מועדון "חובבי ציון" מקיים מלבד פורום אינטרנטי שוקק גם מגוון פעילויות – החל מה-brew party המתקיים מידי שנה בסוף השבוע הראשון של חודש מאי, זו השנה החמישית, דרך מפגשי טעימה ושיתוף ועד תחרות המבשלים הביתיים "בתסיסה" שיצאה לדרך בשנה שעברה.

במהלך כל התקופה הזאת, ליוויתי וניסיתי להיות פעיל ככל שיכולתי במהפכת המבשלות הקטנות (craft breweries) שמתחוללת בישראל. מהפכה של מספר שחקנים מעוררי הערצה שהבירה יקרה לליבם וכרוכה בנשמתם. מהפכה שנאבקת בסביבה מונופוליסטית קשה ומגבילה, עם רגולציה אכזרית ללא תלות בגודל ומיסוי מטורף. מהפכה בתנאים כמעט בלתי אפשריים. 
זה התחיל אצלנו עם מותג הדובים שבישלנו בחצר בבית, בשבילנו ובשביל חברים – מעיין מעבדה קטנה, בירות לא מתחנפות ולעיתים קיצוניות שנבחרו ברובן לפי סולם הטעמים וההעדפות שלנו ולאו דווקא של הציבור הרחב, אבל מהר מאוד גלש לגיבוש הקונספט של מה שהפך בהמשך למבשלת העם – פלטפורמה מסחרית במודל ייחודי וחדשני, עם כל הרישיונות והאישורים לייצור בירה בהיקפים קטנים (200 ליטר לבישול), שתאפשר ללקוחות מכל סוג (מבשלים ביתיים שרוצים לגדול ולמכור, פאבים ומסעדות שמעוניינים בפרייבט לייבל, חתן-כלה שרוצים בירה מגניבה רק שלהם לחתונה, חברת הייטק שרוצה לפנק את העובדים בבירה ייחודית) לתרגם את הרעיון שלו לבירה שיכולה להתמקם בכבוד על המדף או במקרר לצד עוד רבות כמוה. פלטפורמה שתקדם הגשמת חלומות. חשבנו שזו גם פלטפורמה שיכולה לתת "בוסט" רציני למגוון הבירות המיוחדות בארץ ולשמן את גלגלי המהפכה – מטרה ראויה בפני עצמה.
בינואר 2011 יצאו מבשלת העם ומותג הדובים לדרך והם גדלים וצוברים תאוצה ולקוחות מרוצים מאז. עם ידע ונסיון התחלתי מוגבל שהלך והצטבר, ועם חסכונות יפים שהלכו ופחתו (עד שנעלמו כליל) התחלנו להגשים את החלום שלנו. עם כמה החלטות שאפשר להתווכח על איכותן ועם לא מעט טעויות אבל עם המון חזון וברק בעיניים.
לא היינו חפים מטעויות – גם בהקמה וגם בניהול. גם ידענו שיהיה קשה אבל לא היה לנו מושג עד כמה. הקמת עסק בישראל זה דבר לא פשוט. לפעמים אפשר לקבל תחושה שהרשויות עושות את כל המאמצים להקשות על יזמים חדשים לצאת לדרך. כשמדובר בהקמה של מפעל זה מסתבך עוד יותר ואם לא די בזה – כשבמפעל מזון עסקינן, הקשיים הולכים ונערמים. וכאילו כל זה לא מספיק, אז העובדה שהמוצר שלנו מכיל אלכוהול בכלל מסמנת אותנו כאויבי העם ממש. אנחנו קמים בבוקר ותוהים מאיפה תגיע החבטה הבאה, אבל במהפכה כמו במהפכה - שום דבר לא יעצור אותנו (נכון?), אנחנו ממשיכים.

בשנת 2012 הרגשנו ששוק בירת הקראפט הישראלי הגיע למאסה קריטית (כ-20 מותגים וכ-80 בירות באותה נקודת זמן) שמאפשרת ומצדיקה קיומן של נקודות מכירה על טהרת הבירות המקומיות. לקונספט שגובש קראנו "ביר מרקט" – מקום בו ניתן למצוא את  כל מגוון הבירות הישראליות ומאפשר קניה של שישיות (מיקס) לקחת הביתה או צריכה של בירה מהברז במקום. החנות הראשונה, בנמל יפו, נפתחה לקהל בספטמבר 2012 ובימים אלה אנחנו שוקדים על הקמתו של סניף ביר מרקט נוסף במתחם "שרונה מרקט" בתל אביב.

הביר מרקט הוא למעשה חלון הראווה של התעשייה המופלאה הזאת. דרך הביר מרקט אנשים נחשפים לעובדה שבכלל קיימת תעשיית בירת בוטיק בישראל והם זוכים לראות על מדף אחד את כל המגוון המטורף הזה שמגיע היום לכ-120 בירות שונות, כחול לבן.

אבל לא הכל ורוד. ממש לא. במהלך שלוש השנים האחרונות המבשלה (ואנחנו איתה) נאבקים לשרוד. אנחנו עושים הכל כדי שכל זה לא יהיה לשווא, כדי שהחלום ימשיך. אנחנו ממשיכים להתאבד על החלום שלנו בכל בוקר, אבל זה לא מספיק. אנחנו מתעייפים ואנחנו צריכים לאכול ולקנות אוכל במכולת (ולא, זו לא קלישאה). בחודשים האחרונים אני מסתובב כל היום עם אבן גדולה על הלב ועם דמעות בעיניים וזה קשה. קשה מאוד.

צריך להודות באמת - למרות שהמודל עובד ולמרות שברור לנו שהמבשלה על מסלול להצלחה, אנחנו מגיעים לקצה. אלה מילים פשוטות אבל המשמעות שלהן נוראית. עבורנו, עבור העובדים שלנו, עבור הלקוחות שלנו. 

עכשיו המבשלה צריכה לגדול או לחדול ואנחנו כבר מבינים שלבד לא נוכל להמשיך ושהדרך היחידה היא למצוא אנשים שיתחברו לחלום (ולא פחות חשוב – למודל ולפוטנציאל העסקי שלו) וייתנו לנו כתף בהמשך הדרך המדהימה הזאת. 

גם אם כל זה יגמר מחר – אז עם כל הכאב, עם שכר הלימוד המטורף ועם כל הקושי, זה היה מדהים. אבל בואו נעשה שזה לא יגמר מחר.

18 תגובות:

rosnblatt bro's אמר/ה...

איך אנו, האזרחים הפשוטים יכולים לעזור? לפקוד את הביר מארקט? (משימה כיפית במיוחד) לבקש פיינט דובים בפאב הקרוב? (טעים) או רק להפיץ בתקווה למציאת שותף עיסקי?

Dagan אמר/ה...

רוזנבלטים, תודה על הפרגון והתמיכה!! אני מניח שכל התשובות נכונות אבל כרגע ההמשך תלוי בזה שנמצא משקיעים שיאפשרו את ההרחבה וההשקעות הנדרשות. מסתמן כיוון של התארגנות של קבוצה של איזה 30 משקיעים קטנים וזו אופציה סבבה מבחינתנו כמובן. לא מאבדים את האופטימיות!

אדי אמר/ה...

דגן, אנחנו התחלנו פחות או יותר באותה נקודת התחלה (במיניבוס ששחר אירגן למבשלות בירה ישראל באשקלון) ובעוד שאתה עם הלהט, התשוקה והיזמות המראת ואני רק לאחרונה עברתי לall grain. כשעברת לתחום המסחרי תיארתי לעצמי שקל זה לא יהיה וגם את המיליונים לא תביא. בירה זה לא פיננסים. אם אין טייקון מאחוריך וממסד שמושך מלפניך, יש בעיה. ואכן כפי שאתה מתאר את פני הדברים אתם עומדים לפני צומת החלטה. השאלה היא כיצד אנו חובבי ואוהבי הבירה יכולים לתמוך. אני חושב על הפצת מעין מניות לציבור (מניות שיתוף, לא מניות השקעה כמובן), על בסיס הקונספציה הקואופרטיבית שתופסת תאוצה בימים אלה בתחומים רבים (אני קצת בעניינים. זה דומה אבל גם שונה במידה מסוימת מהרעיון של גיבוש קבוצת ה"משקיעים הקטנים". אשמח לחשוב יחד איתכם. אישית, 2 הכיוונים מעניינים אותי. אני כותב תגובה גלויה ולא בפרטי, דווקא כדי לגלגל את הרעיון עם אחרים ובינתיים - הרבה הצלחה וסבלנות. העניינים יסתדרו בסופו של דבר.

רן בר-לב אמר/ה...

דגן לצערי איני מסוגל ליותר ממה שהציע הרוזנבלט וכולי תקוה שלא כאן וכך זה יסתיים

מישה אמר/ה...

בנים יקרים שלי, אני עדיין מאמין ביכולת שלכם להמשיך ולמשוך את העגלה הכבדה הזו. אני מאמין בכשרון, באהבה, בחריצות האין סופית. את כל אלה יש לכם ובגדול.
אוהב אותכם ומאחל רק דברים טובים
מישה (אבא דב)

Achi Raz אמר/ה...

אני בפנים כמשקיע. איפה שמים את הכסף וכמה?

Achi Raz אמר/ה...

כדאי גם לשקול פרויקט מימון-המון בקיקסטארטר, אם רלוונטי

Dagan אמר/ה...

אדי - תודה על החיזוק ועל המחשבה. אני בהחלט חושב שיהיה רעיון טוב לכנס איזה פגישה של כל מי שמעוניין ולנסות לגבש יחד פתרון שיאפשר המשך פעילות של המבשלה (אם באמצעות קבוצת משקיעים ואם בשיטה אחרת).

רן - תודה. החיזוקים והפירגונים שווים הרבה ונותנים כוח.

אבא - תודה!!! מה היינו עושים בלעדיך.

אחי - תודה על הנכונות והאמונה. עוד כמה כמוך ואולי בכל זאת יש תקוה. אני אתקשר איתך במהלך השבוע הקרוב.

Vladimir אמר/ה...

כל הראיונות שהועלו פה טובים, ואשמח לקחת חלק במה שאוכל (כלכלית).
וראיון הקיקסטארטר / אינדיגוגו או מימונה זה ראיון טוב - אולי בייתי הולך דווקא על קיקסטארטר כי זה גם יתן פרסום לחו"ל ואולי יביא איזה משקיע מליין מחו"ל שירצה להשקיע בכחול לבן :)

בהצלחה חברים!

Gal Granov אמר/ה...

עצוב.

אני חושב שהייתי רוצה לעשור אם היה קמפיין מימון חברתי. זה כיוון טוב.

מקווה שתצליחו.

ג

אריק אמר/ה...

היי דגן,
שמי אריק ואני אחד המייסדים של אתר מימונה. אני חושב שקמפיין מימון המונים הוא קלאסי במקרה שלך. אשמח לספר לך מדוע אני חושב כך וכמובן לעזור בכל שלבי הקמפיין במידה ותחליט לעשות אותו.
תרגיש חופשי ליצור עמי קשר ב arik@mimoona.com
אין שום התחייבות כמובן (:

אנונימי אמר/ה...

מקווה שתישארו בתחום...
אתם השראה לכל מבשל בירה, קטן וגדול.

אולי הסכם עם מפיץ גדול?

חגי אמר/ה...

היי דגן,
אני מניח שחשבת על אפשרות שהמבשלה תיהיה קורת גג למספר מותגים שונים (אחרת שם המבשלה לא היה "מבשלת העם" ולא היה לה שם נפרד מ"הדובים").
אני כרגע מתחיל לחשוב איך לפתוח מבשלה בעצמי, אז אם ניתן לשלב כוחות בצורה כזו או אחרת אשמח לשמוע.
תוכל ליצור איתי באימייל, ובכל מקרה מאחל לך הצלחה ולעבור גם את הזמנים הקשים,
חגי
chagi86@gmail.com

ניר אורלב אמר/ה...

חברים, גם אני רוצה לעזור. קצת קשה להבין מה באמת יעזור. האם השקעה חד פעמית? מימון חודשי? עזרה עסקית או שיווקית? לאיזו תקופה? כמובן שמקומם של הפרטים אינו בבלוג זה, אבל כדי שכל התומכים יוכלו לעזור זה חשוב שיבינו מה אתם מחפשים... אשמח לקחת חלק בצוות החשיבה ואני מציע לשתף עוד עסקים שכבר מצליחים לייצר רווחים לאורך זמן בתחום הקשה הזה.

Dagan אמר/ה...

היי חגי,

למעשה מבשלת העם נולדה ומתפקדת גם היום כקורת גג למגוון מותגים. נכון להיום אנחנו מיצרים באופן שוטף כ-20 מותגים שונים (ולמעלה מ-60 בירות שונות).

הכיוון שאתה מדבר עליו הוא בהחלט הכיוון המועדף מבחינתי. שלחתי לך מייל.

דגן

Dagan אמר/ה...

ניר, מה שנדרש למבשלה זה השקעה. אנחנו מגבשים כיוון של קבוצת משקיעים קטנים שיכנסו עבעלי מניות בחברה וביחד להגיע לסכום הנדרש. אם מעניין אותך הכיוון - אשמח להוסיף אותך לרשימת התפוצה ובימים הקרובים נעביר חומר ונכנס פגישה בנושא.

דגן

טל אמר/ה...

היי,
הכנסתי תגובה, במקום להציע עזרה ושתצטרכו להמשיך לאימייל, החלטתי לשים את כל הנתונים כאן שכבר יראו כולם כי מדובר בהתגברות על מחסומי הבירוקרטייה שאתם נתקלים בהם ובאיך לשווק לאור ה"בשלות" של הציבור ולעורר "בשלות" שתתכן גם במימסד...

אך ויצא ארוך מכדי להכנס לכאן. כתבתי ערימות של נתונים שמישים והשוואות למוצרי זבל שקיימים בשוק לעומת מוצרכם שהנו כמוזכר בתגובתי לבירת הג'ינג'ר, מוצר בריאותי ברמת פרוביוטיקה. ומעבר לכך.

אך...הכל נמחק כי במהלך העברה לאימייל סגרתי בטעות את חלון התגובה...

אנא הוסיפו שלב ביניים בסגנון "האם אתה בטוח שרוצה למחוק את התגובה במקום לפרסמה"....לקח לי שעות...לא שיערתי שיכול להעלם כך...

כללתי שם המון - בעצם כל הנתונים שיכלתי לרכז, על רמות סוכר, חומרים ממכרים במשקאות שאותו ממסד שמתנכל לכם מאשר למכור לילדים רכים, לעומת נתונים על עוצמת הריפוי של חומרים שנעשה בהם שימוש במתכוניכם וחומרים נוספים שניתן לעשות בהם שימוש, והרי האלכוהול נולד כתרופה ולאור מצב מגיפות הבריאות זה באמת מצריך מהפכה - גדולה בהרבה מעבר לזו שתכננתם לחולל, וכזושתעזור לכם להניע אותה, גם בתפיסה של המוצר שלכם על ידי המימסד. היה לכם אומץ וסקרנות מספיקים כדי להגיע לבירה ללא גלוטן, אין סיבה שלא תהייה בירה לחולי סוכרת. יתרה מזאת, שתכלול מרכיבים שמיטיבים עם סוכרת. ומחלות נוספות. זה יהיה סוג של חזרה לשורשים כי כך נולדו הליקרים ועד היום יש אלכוהול הן בתמצית ווניל שניתנת לילדים בכמויות והן בסירופים לרפואה. האלכוהול וההתססה הנן דרכים למצות חומרים חיוניים מצמחים, ללא חימום. אינכם אוייבי העם ולא האלכוהול אלה השימוש לרעה בו הוא האוייב, והחומרים הממכרים בקוקה קולה וחומצה זרחתית הם אוייב ללא עוררין, לעומת מוצרכם שהנו ההיפך מאוייב. ועל היחס השגוי שאתם חווים, צריך לעיות עוררין רציני.

מלבד רכיבים שמהווים הם ממתיקים והן מווסתים רמות סוכר כך שאינם גורמים לסוכרת ואף יכולים לטפל בה, יש גם רכיבים רבי עוצמה שהנם בגדר אנטיביוטיקת על. לדוגמה נמצא כי כוכב האניס (הבסיס לפסטיס?) מסוגל לחיידקים על, אלו שםיתחו עמידות לאנטיביוטיקה, כולל הליקובקטור פילורי.

כל הרגישים לחלב, גם הם יכולים להנות ממוצריכם מאחר והם מעודדים את אנזימי וחיידקי המעיים. כי מה שאתם עושים זו פרוביוטיקה. עיין ערך "התססת מזון". חומצה לאקטית. עם או בלי שרציתם, זה מה שאתם עושים. לא התכוונתם אלה להגיע לטעמים וחוויות קולינריות. זה לא משנה את התוצאה שהיא חד משמעית בריאה עד יכולה לשמש לריפוי ושיקום מחלות קיימות.

םרוביוטיקה, ארומתרפייה, הרבליסטיקה, מומחים בעל כורחכם הנכם. רק תסתכלו על מצב הרפואה האלטרנטיבית איך מציד מכשפות לפני מאות, עברו לרדיפה ברמת שיימינג כמעט, וקנסות של ממש. רק לפני עשורים שניים, כולל כינוי "שרלטנים".

והנה, חדרה וקבלה מעמד של כבוד בתוך קוםפות החולים ובתי החולים.

לכך תשאפו. זוהי מהפכה. ובהחלט של העם, הנתון לחסדי טייקונים שמחדירים לו רעלים למזונו וחומרים ממכרים באישור הממסד שמאפשר למכור לו בכל פינה וגם בסופר שם הולך לצרוך מזון להזנה - מקבל רעלים בלי סוף מסווים אם בחסות ואם בהתחמקות מהחוק...שבהמנעו מאכיפה הנו שותף לתוצאה.ואתכם בודקים בציצי ציציות כל רכיב? נצלו זאת! מנפו לטובתכם!!! התשמשו בזה כאישור שאין לאף יצרן מזון!!!

ואם המידע שאעביר לכם לא ישנה את גישת הממסד, שכמו ששינה טבלאות בריאות (ילדים "רזים מדיי ומתחת לאחוזוני הגדילה" הפכו ביום השינוי למוגדרים כבריאים, לעומת אלו שהוגדרו "בריאים" שהפכו למוגדרים כבעלי בעיית השמנה, מאחר והממסד הבין שאם אצל שליש מילדים עד גיל חמש נמצאו בסוכרת, טרשת (מפחיד!!!) ושומנים בדם... אז יש לשנות את טבלאות הגדילה כמו גם שינויים מרחיקי לכת אחרים של נהלים בכל הרמות, תוכלו לרוץ איתו באופן וירלי ברשת. אם הממסד רוצה לאחר ולחכות לעוד נזקים כמו בעבר אע"פ שהוכיח שמסוגל לשינוי גישה באמת, ולא ירצה לתת לכם גב במקום להתנכל לכם, למה להשקיע משאבים מלבד בהתרחבות? אתם הרי מכירים בעובדה שהנכם אמנים - לפיכך במקום תקציבי עתק שבעזרתם פמפמו לנו ומיכרו אותנו לכל הג'אנק, רוצו כמו אומן מתחום המוסיקה, וירלי ברשת, עם נתונים חד משמעיים על איכות מוצרכם. ושזה צו השעה לצרוך אותו. וודאי וודאי בהשוואה למה שנפוץ היום.

Uri V אמר/ה...

אכן נראה לי שצריך לשנות את עמדת הממסד
ולשנות את טבלאות הבריאות

תודה

אורי

הכנת בירה ביתית